Predgovor

Zbirka koju gledate na ovim stranicama plod je vrijednog rada i truda skupine mladih volontera, koji su nakon završenog fakulteta u želji za stjecanjem novih iskustava i vještina, odlučili svoje vrijeme i sposobnosti usmjeriti na ovaj projekt. Iako različitih struka, spojio nas je sličan pogled na važnost održivog razvoja i smanjenja čovjekova negativnog utjecaja na okoliš. Razmjenom ideja zaključili smo da informacije o postojećim projektima, iako postoje na različitim mjestima, nisu lako dostupne. Stoga je ova zbirka zamišljena kao presjek realiziranih projekata iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Jedan od izazova pri ulasku u novu investiciju jest pronaći sve relevantne informacije. Naša je želja da ova zbirka bude prvi korak, početna točka, u upoznavanju zainteresiranih subjekata s postojećim, dobrim primjerima projekata koji su zaživjeli na području naše zemlje.

Kako bismo olakšali pregled čitateljima i pružili im upravo informacije koje traže, podijelili smo našu zbirku u tri dijela. Projekte unutar zbirke poredali smo abecedno prema mjestima u kojima su napravljeni.

Prvi dio zbirke pokriva projekte u javnom sektoru, a nudi primjere uštede energije u školama, vrtićima, gradovima i ostalim javnim ustanovama i površinama. Drugi dio odnosi se na projekte u poslovnom sektoru i pokriva investicije u svrhu poboljšanja iskoristivosti energije u industrijskim procesima te energetske neovisnosti poslovnih prostora. Posljednji dio, posvećen stambenim objektima, opisuje projekte “malih” investitora u svrhu vlastite energetske neovisnosti ili smanjenja troškova utrošene energije.

Nadam se da će naša zbirka olakšati ostvarivanje novih projekata, dati vrijedne informacije o postojećim investitorima, kao i kontakte istih, kako bi se omogućila lakša razmjena ideja i doprinijelo informiranju zainteresirane javnosti. Ujedno polažem nadu da će se u međuvremenu ukazati potreba za izradom nove zbirke s novim dobrim primjerima investicija.

Po završetku ovog projekta, koristim priliku da u ime cijelog projektnog tima volontera, zahvalim svima koji su sudjelovali u izradi ove zbirke, naročito investitorima koji su izdvojili vrijeme i s nama podijelili vrijedne podatke i iskustva prikazana u ovoj zbirci.

Posebno želim zahvaliti našoj mentorici, Nikolini Bošnjak, koja nas je svojim entuzijazmom i savjetima usmjeravala prema uspješnoj realizaciji ovog projekta i bez čijeg bi razumijevanja i pomoći provedba ovog projekta bila mnogo teža.

Vedran Lanc

Voditelj projekta

One thought on “Predgovor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*